2024. június 18. Kedd, Arnold, Levente.
 
Egy darabig ugyanúgy fõzhetjük otthon a pálinkátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-12 08:34:32
Az Európai Bíróság döntése szerint ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafõzés adómentessége.

Ellentétes az uniós joggal az, hogy Magyarország lehetõvé tette az adómentes pálinkafõzést - mondta ki ma hozott ítéletében az Európai Unió bírósága. A kormány korábban azzal érvelt, hogy a pálinkafõzés a magyarság kulturális örökségének része, és hazánk a hagyomány fennmaradásáért teremtette meg a házi pálinkafõzés szabadságát. A vidékfejlesztési miniszter ma azt mondta: számítottak az ítéletre, de azt uniós bürokraták provokációjának tartja, amivel a közelgõ EP-választ akarják befolyásolni.

Minden évben elõkerül a házi pálinkafõzõ a Híradóban bemutatott bükkzsérci Vasas családnál, mióta szabad, otthon is készítenek párlatot a kerti gyümölcsökbõl. A ház környékén kis mennyiségben található gyümölcsöket, gondolok itt van három bokor ribizlink, vagy négy bokor málna, ezekbõl kis mennyiség keletkezik, különleges anyag, és ezt nem tudjuk, nem is akarjuk hivatalos nagy pálinka fõzdébe vinni – mondta Vasas Benedek.

Akinek nincs saját készüléke, elviheti egy hivatalos pálinkafõzdébe is. Az egyik Nógrád megyeiben például már 12 éve készítik a párlatokat. Tóth Zoltán cégvezetõ azt mondja: a szabad pálinkafõzés bevezetése óta náluk is egyre többen fõzetnek a behozott gyümölcsökbõl. Amikor a miniszterelnök úr eltörölte a szeszadót és engedélyezte a kisfõzdéknek is avagy magán fõzdéknek az otthoni mûködést, azóta jelentõsen, azt tapasztaltuk, hogy majdnem duplájára nõtt a kedv, hiszen feleannyiba kerül a jelenlegi fõzés – nyilatkozta Tóth Zoltán, kft-s cégvezetõ.


Orbán Viktor miniszterelnök még 2010 júniusában jelentette be a parlamentben, hogy kezdeményezik az otthoni pálinkafõzés szabaddá tételét. A kormánypárti képviselõk tapssal, az ellenzékiek nevetéssel fogadták a kezdeményezést.

A törvény még 2010 szeptemberében megszületett és azóta minden Magyarországon élõ felnõtt állampolgár adómentesen készíthet évente legfeljebb 50 liter 86 fokos párlatot. Emiatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben az Európai Bizottság. Szerintük ugyanis a törvény meg nem engedett, túl nagy adókedvezményt biztosított a pálinkafõzõknek. Az Európai Unió bírósága végül csütörtökön kimondta: a magyar szabályozás nem összeegyeztethetõ az uniós joggal.

A Vidékfejlesztési Miniszter szerint a döntéssel az Európai Unió egyes bürokratái az uniós választási kampányt akarják befolyásolni. Fazekas Sándor azt mondta: a magyar kormány meg fogja védeni a pálinkafõzés jogát. Megtaláljuk majd arra a jogi megoldásokat, hogy a magyar pálinka az továbbra is szabadon fõzhetõ legyen, és azt az értékes hagyományt, amit jelent, nemzeti italunkat meg tudjuk védeni - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.


Korábban a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azt is mondta: az otthoni pálinkafõzés engedélyezése óta nem csak a minõség javult, de a rendelet jó hatással volt a turizmusra és a gasztronómiára is. V. Németh Zsolt novemberben arról is beszélt, hogy ezzel párhuzamosan megnõtt a faiskolák forgalma, és több mint 50 helyen nyíltak az országban olyan kertek, ahol õsi tájfajtákat õriznek meg, és szaporítanak. A vidékfejlesztési miniszter csütörtökön azt mondta: a bírósági ítélet nem érte váratlanul a magyar kormányzatot, de megvárják a részletes indoklást, és csak ezután döntenek a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen a további lépésekrõl.

Baraczka Eszter, a Híradó brüsszeli tudósítója a Duna Híradóban elmondta: egy darabig még semmi sem változik az otthoni pálinkafõzéssel összefüggésben. Következõ lépés az lesz, hogy az Európai Bizottság egyeztetést kezdeményez a magyar illetékesekkel, hogy politikai vagy szakértõi szinten megtalálják a megoldást arra, hogy milyen módosításokkal lehet megfelelni az uniós jognak, erre körülbelül 2 hónap áll rendelkezésre, de a pálinkafõzést utána sem tiltja be az EU, csak más feltételekkel lehet majd csinálni. A teljes jövedéki adókedvezményt nem fogadják el, de házi lepárlásra adhatók kedvezmények, akár 50 százalék is, és a magyar kormány ezt a csatlakozási tárgyalások idején kiharcolta.

Több uniós tagállamnak lehetõsége van bizonyos feltételek mellett a szabad párlatfõzésre, például Németország egyes tartományaiban magánszemélyek kaphatnak felmentést, fél literig, Ausztriában azok fõzhetnek pálinkát, akik maguk termelik a gyümölcsöt, Szlovéniában pedig 40 liter alatti lepárló-berendezések használatára van engedmény. Ezek az országok vagy a jogalkotás folyamatában, tehát 1992-ben, vagy a csatlakozási tárgyalások alatt harcolták ki ezeket az engedményeket - mondta Baraczka Eszter.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!