Három fogtörõ ünnepi ételForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-25 12:34:34 Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/16482
Címkék: Bihari hírek, advent, Czinkóczky Béla, ételek, étkezés, gasztronómia, karácsony
Ha nagy a baj, a világért se várjon az újévig, menjen orvoshoz!

A karácsonyi ünnepek alatt megnõ a fogsérülések száma. Legyünk elõvigyázatosak a csonthéjasokkal készült sütemények és a darált húsos ételek fogyasztásakor, hogy ne törjön bele a fogunk a karácsonyi menübe. Ám ha megtörtént a baj, ne várjuk meg az új évet, minél elõbb forduljunk orvoshoz – tanácsolja dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértõje.
A hármak

Czinkóczky Béla tapasztalatai alapján a dobogó képzeletbeli harmadik fokán a meggymag áll, ami a sok fogsérülésért felelõs. A páciensek beszámolói alapján a leggyakrabban a sütemények töltelékében bújik meg észrevétlenül a meggymag.

A második legtöbb gondot a töltött káposzta töltelékébe keveredett csontdarab okozza. Emellett más darált húsokból készült étellel, fasírtokkal, töltött húsokkal is érdemes óvatosnak lenni. A leggyakoribb karácsonyi fogtörõ a diós bejgli. Az ünnepi menü elmaradhatatlan része kellemetlen meglepetést tartogathat a töltelékbe keveredett dióhéjjal, ami a legtöbb sérülésért felelõs.

A gyakori – szerencsésebb kimenetelû – esetek közé tartozik a rágófogak kisebb sérülése, jellemzõen az élek törése. Ezeket a látható sérüléseket, csorbulásokat gyakran egyszerûen fogszínû tömõanyaggal, vagy úgynevezett élpótlással korrigálni lehet, ezek általában teljesen esztétikusan helyreállíthatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Véleménye van? Írja meg!