2024. június 26. Szerda, János, Pál.
 
Több tízezret is veszíthetünk a családi adókedvezménnyelForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-31 09:44:41
Akár több tízezer forinttal is csökken a nettó fizetésük azoknak a háromgyermekes szülõknek, akiknek valamelyik gyermeke a nyár elején befejezte középiskolai tanulmányait. Ezek a szülõk ugyanis már csak legfeljebb azon eltartottjaik után vehetik igénybe a családi adókedvezményt, akik még közoktatási intézményben tanulnak. Ha elfelejtik jelezni munkáltatójuknak a változást, akkor jövõ tavasszal kellemetlen helyzetbe kerülhetnek.

Módosítaniuk kell a júliusi hónapra vonatkozó adóelõleg-levonási nyilatkozataikat azoknak a szülõknek, akiknek a gyermeke júniusban befejezte a középiskolai tanulmányaikat – írja a penzcentrum.hu. A jogszabály szerint a családi adókedvezményt azok után a gyermekek után lehet igénybe venni, akik részére a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékot folyósítanak. A családi pótléknak két típusa van: a nevelési ellátás és az iskoláztatási támogatás. A nevelési ellátás a gyermek születésétõl a tankötelezetté válása évének október 31. napjáig jár. A tankötelessé válás évének november 1-jétõl már iskoláztatási támogatásnak nevezik ezt a juttatást. A fenti esetet figyelembe vége ugyanakkor ha a középiskolás gyermek után a tanév végétõl nem járt iskoláztatási támogatás, akkor a szülõje július havi jövedelmébõl már nem vehette igénybe utána a családi kedvezményt.

Ha egy háromgyerekes családban a legidõsebb gyermek befejezi a középiskolát, akkor a gyermekek utáni adókedvezmény szempontjából többféle státusza lehet. A helyzet semmiben nem változik, ha az említett gyermek érettségi után egy másik középfokú intézményben szakmát tanul. Akkor továbbra is kapja az iskoláztatási támogatást annak a tanévnek a végéig, amelyik során betölti a 20. életévét. A szeptemberben születettek után még a megkezdett tanév végéig jár a családi pótlék, így az adókedvezmény is.

A legbonyolultabb a helyzet, ha a gyermek felsõoktatási intézményben tanul tovább. Ebben az esetben csak június végéig járt utána az iskoláztatási támogatás, a testvérei után pedig júliustól a kétgyermekesekre vonatkozó, alacsonyabb összegû családi pótlék jár. A szülõk a júliusi jövedelmükbõl már nem érvényesíthetik a középiskolai tanulmányait befejezõ gyermekük után az adókedvezményt. Az érintetteknek júliusban nyilatkozniuk kell a munkáltatójuknak a változásról. Július és augusztus hónapokra a két másik gyermek után csak 10-10 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnek, szemben a korábbi 33-33 ezer forinttal. Az említett két hónapban 92 ezer forinttal kevesebbet vonhatnak le adójukból a két gyermek után. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az egyetemista gyermek után korábban igénybe vehetõ kétszer 33 ezer forint kedvezményt, akkor július-augusztusban összességében akár 158 ezer forint is lehet a bukó.

A szülõk ugyanakkor nyilatkozhatnak az államkincstárnak, a felsõfokú intézményben tanuló gyermekük hallgatói jogviszonyáról, akkor a két másik gyermekre a nyári hónapokra visszamenõlegesen megkaphatják az emelt összegû pótlékot, mivel a család ismét háromgyermekesnek számít, csak a legidõsebb után nem jár családi pótlék. Az ebben az esetben a két nyári hónapra visszamenõlegesen érvényesíthetõ adókedvezményt összegét a jövõ tavasszal benyújtandó adóbevallásban lehet utólag érvényesíteni.

Harmadik esetként, ha az egyetemista gyermek rendelkezik önálló jövedelemmel, akkor a család csak a kétgyermekeseknek járó havi 10-10 ezer forintos kedvezménnyel csökkentheti az adóját. Ez érvényes arra az esetre is, ha a középiskolát befejezõ gyermek egyáltalán nem tanul tovább, függetlenül attól, hogy van keresete vagy nincs. Fontos megjegyezni, hogy a munkavállalónak kell módosítaniuk nyilatkozatukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!