2024. június 2. Vasárnap, Kármen, Anita.
 
Tömegesen lehúzhatják a rolót a kft-kForrás: fn.hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-05 09:29:05
  Nagyjából kétszázezer kft jegyzett tõkéje van egymillió forint alatt. A Bisnode szerint a tõkeemelés tisztulást hozhat.

Jövõre jelentõs átalakulás indulhat meg a magyarországi cégpiacon, mivel a kft-k mûködtetéséhez szükséges tõkekövetelmény 500 ezer forintról a többszörösére, 3 millió forintra emelkedik (az új Polgári Törvénykönyv egyik jövõre életbe lépõ rendelkezése alapján).

Ha már mûködõ cégekre is vonatkozik majd a szabály, akkor több 100 milliárdos tõkeigény keletkezik. A Bisnode szakértõi úgy vélik: a tõkekövetelmény megemelése komoly terhet jelenthet számos társaságnak. A változás ugyanakkor egyúttal tisztulást eredményezhet a piacon, hiszen csak azoknak a tulajdonosoknak lesz érdeke végrehajtania a tõkeemelést, akik tényleges tevékenységet végeznek.

A statisztikák szerint ugyan mûködõ kft-ként nyilvántartott, de a gyakorlatban valós tevékenységet nem végzõ társaságok tehát eltûnhetnek a piacról. További fontos szempont lehet, hogy a tõkekövetelmény megemelése hozzájárulhat a kft-k pénzügyi stabilitásához – derül ki az elemzésbõl.

Megint fordul a kocka

A 3 millió forintos tõkekövetelmény nem újdonság. Az 1997-ben módosított, a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján a korábbi 1 millióval szemben 3 millió forintos tõke kellett egy kft elindításához. 2006-ban fordult a kocka, és jelentõs könnyítés lépett életbe: az alapításhoz már elegendõ volt 500 ezer forint.

A 2013. május végi adatok szerint a 389 ezer mûködõ kft-bõl több mint 194 ezer volt, amelyeknek a jegyzett tõkéje nem érte el a 3 millió forintos összeget. Ha a következõ idõszakban elõírják a mûködõ kft-k számára, hogy visszamenõlegesen teljesíteniük kell az új tõkekövetelményt, akkor igen jelentõs tõkeemelési hullámra lehet számítani. Az persze kérdés, hogy a cégtulajdonosok képesek lesznek-e végrehajtani a szükséges emelést.

Százmilliárdos tétel lehet

A Bisnode statisztikái szerint a 194 ezer – 3 millió forintnál alacsonyabb jegyzett tõkével rendelkezõ – kft döntõ része, 96 százaléka 1 milliónál alacsonyabb törzstõkével mûködik. Amennyiben számukra is kötelezõ lesz a 3 milliós tõke, akkor nagyjából 187 ezer cég esetében kell legalább 2 millió forintos tõkeemelést végrehajtani. Ez pedig 374 milliárd forintos értékû tõkeemelési kényszert feltételez a következõ idõszakban.

Az elmúlt másfél évben alapított cégeknél is hasonló a helyzet. Tavaly megközelítõleg 33 ezer korlátolt felelõsségû társaságot alapítottak Magyarországon: 93 százalékuk (30 800 új cég) törzstõkéje volt kevesebb, mint 3 millió forint. Idén, május végéig 12 700 kft jött létre, és mindössze tizedük lépte át a 3 milliós küszöböt.

A legnépszerûbb vállalkozási forma

A mûködõ cégek között az elmúlt tíz évben jelentõsen nõtt a kft-k aránya. A Bisnode statisztikái szerint 2003 és 2006 között a társaságok 44-49 százaléka volt kft, míg utána fokozatosan tovább emelkedett az arányuk. 2012-re már 69 százalékos volt, és ugyanez az arány maradt az idei év elsõ öt hónapjában is.

A májusig beérkezett adatok alapján az összes mûködõ magyarországi kft közül a „szakmai, tudományos, mûszaki tevékenységet” végzõk állnak az elsõ helyen, ezekbõl csaknem 55 ezret tartottak nyilván. A második helyre kerültek a kiskereskedelmi cégek, amelyekbõl több mint 42 ezer volt országszerte. A nagykereskedelemmel foglalkozó társaságok 40 ezerrel a harmadik helyre kerültek. A sorban az építõipar következett, több mint 37 ezer kft-vel, illetve az ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások (35 ezer).

A fõvárosban tartják nyilván a legtöbb mûködõ céget. A csaknem 390 ezer mûködõ kft-nek majdnem a fele volt Budapestre bejelentve. Pest megye a második (55 ezer), a harmadik Bács-Kiskun megye lett (14 800). A legalacsonyabb értékekkel Tolna, Békés és Nógrád megye rendelkezik.

Felszámolásban az elsõk

A kft-k ellen nagyobb arányban indultak eljárások, mint amennyi az összes céghez viszonyított arányuk alapján indokolt volna. Miközben 2007-ben az összes mûködõ cég több mint 51 százaléka volt kft, a felszámolásokban ezeknek a társaságoknak a részesedése 56 százalékos volt. A következõ években is ez volt a trend, egyedüli kivételnek a tavalyi év számít.

2012-ben az összes, Magyarországon mûködõ cégnek a 68 százaléka volt kft, miközben a felszámolási eljárásokból a részesedésük 66 százalékot ért el. Az idei adatok szerint azonban már megfordult az arány: a felszámolási eljárások 80 százaléka a kft-k ellen indult, miközben az összes céghez viszonyított arányuk körülbelül 70 százalékos volt. Ez szám szerint azt jelenti, hogy az 563 ezer mûködõ cégbõl megközelítõleg 390 ezer volt kft. Az idén indított több mint 7 ezer felszámolási eljárásból pedig 5600 eljárás folyt ellenük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!