2024. június 18. Kedd, Arnold, Levente.
 
Az olajkitermelõk azt várják, ki lesz a leggyengébb láncszemForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-15 10:37:19
1 – 1,5 millió hordó olajjal többet termel a világgazdasági napi szinten, mint amit elfogyaszt, s ez a többlet nyomja lefelé az árakat – mondta Pintér András a Ma reggelben.

Tovább esik az olajár, csökken az üzemanyagok ára. Pintér András elemzõ szerint nagy kérdés, meddig tart a folyamat. „Az olajpiac olyan, mint egy inga, amit meglöktek. Nagy kilengésekkel keresi az új egyensúlyi helyét az árfolyam, s egyelõre nem lehet látni, meddig csökkenhet a hordónkénti ár” – mondta az M1 reggeli mûsorában.

Az elemzõ szerint a gazdaság és a benzinár szempontjából nagy kérdés, hogy ha stabilabb helyzet alakul ki a nagy árfolyamesés után, akkor ez mennyire lesz tartós.

Az árfolyamesés a kínálati oldal miatt következett be. 1–1,5 millió hordó olajjal többet termel a világgazdasági napi szinten, mint amit elfogyaszt, s ez a többlet nyomja lefelé az árakat – mondta Pintér András. Hozzátette: sok kitermelõ országnak komoly problémával kell szembenéznie, ha tartósan ilyen alacsonyan marad az olaj ára. „Vannak olyan országok, melyek egy tartós alacsony olajárnál komoly gazdasági reformokra kényszerülnek” - nyilatkozta.

Pintér András úgy látja, az olajkitermelõ országok jelenleg egymást figyelik. Várják, ki lesz a leggyengébb láncszem, kinek fáj már annyira az olcsó olaj ára, hogy lépjen.

Magyarországon is megérezni az üzemanyagár-csökkenést. A magyar fogyasztás évente nagyjából 3 milliárd liter üzemanyagot használ, és 2014 volt az elsõ év, ahol csökkentést követõen növekedés indult meg. „Látszik, hogy a gazdasági növekedés újraindulásával és az alacsonyabb árak mellett többet fogyasztunk” – mondta Pintér András.

Az elemzõ kiemelte: a benzinkútnál fizetendõ literenkénti árat három tényezõ határozza meg. Egyrészt függ az olajártól, másrészt függ a forint árfolyamától, harmadrészt pedig az adótartalomtól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!