2024. június 18. Kedd, Arnold, Levente.
 
Szavazófülkébõl a legelõreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-12 16:33:44
Címkék: Bihari hírek
Pásztor érkezett elsõnek szavazni az egyik berettyóújfalui választókörbe.

Éppen a szavazóhelyiséghez vezetõ nyilakat ragasztják a Hunyadi Mátyás Tagiskola ajtajára, amikor vasárnap reggel fél hatkor odaérkezem. A megadott irányt követve a 14-es kör voksolási helyszínére jutok, ahol a szavazóbizottság tagjai már a nemzeti színû szalagot fûzik az urna oldalára. – Ellenõrizzük a függönyt, hogy nincs-e rajta rés – hívja fel kollégája figyelmét Tóthné Éva, mialatt a szavazólapokat számlálja.

- Az utcalista kint szokott lenni? – teszi fel a kérdést a bizottság egy másik tagja, mire mindenki a papír után kutat, ami néhány perces keresgélést követõen elõ-, majd felkerül az ajtóra.

Mindent gondosan ellenõriztek Berettyóújfaluban | Fotó: Molnár Péter ©

– Ide nem kell szalag? – mutat a szavazófülkét borító lepel felé egyikük, miközben utánanéz, biztosan bent vannak-e a tollak. Hat óra elõtt néhány perccel minden a helyére kerül, a szalag is a fülkére, én pedig arról érdeklõdöm, mikor érkezhet az elsõ szavazó? – Elõfordul, hogy a szavazás megkezdése elõtt negyed órával már kint várakoznak a folyosón, most viszont úgy tûnik, még nincs senki – tekint a folyosó felé Tóthné.


Nem elõször elsõ

Alig telik el néhány perc, irataival a kezében megjelenik egy középkorú férfi, fején kalap, ruházatából ítélve, állattartással foglalkozhat. – Jó reggelt! Lehet már szavazni? – kérdezi erõteljes hangon. A szavazóbizottság az adatok ellenõrzése után az urnához invitálja az elsõ szavazót, gyõzõdjön meg róla, üresek a dobozok. A férfi mindent rendben talál, amit aláírásával is igazol. A szavazás szervezõi ezt követõen türelemre intik, az urnákat pedig pecsétek, ragasztó címkék borítják el. – Pásztor vagyok, azért jöttem ilyen korán, mert mindjárt megyek legeltetni a birkákat, de estére, mire behajtom az állatokat, addigra véget ér a szavazás – magyarázza nekem csípõre tett kézzel a korai érkezés idõpontját Mavranyi Zsigmond, amíg az urnákat zárják. Hozzátette, általában elsõként jön szavazni, mert csak ilyenkor ér rá, viszont fontosnak érzi, hogy szavazatával kifejezze véleményét. A kötelezõ formalitások után eltûnik a firhang mögött, nem sokkal késõbb pedig bedobja a szavazatokat tartalmazó borítékot az urnába, majd határozott léptekkel, elindul a legelõ felé.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!