2024. június 26. Szerda, János, Pál.
 
MNB-alelnök: egy-két alapkamat-csökkentésre még van lehetõségForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-14 14:41:53
És nagyjából épp ennyire van szükség ahhoz, hogy az MNB középtávon elérje elsõdleges célját, a 3 százalékos inflációs rátát és annak fenntartását. Balog Ádám a Napi Gazdaságnak arról is beszélt, hogy a devizahiteleseket megsegítõ törvények hatására pontosították becslésüket.

A következõ hónapokban még láthatunk negatív árindexet, de ez nem tekinthetõ deflációnak - mondta Balog Ádám, aki szerint az év végétõl indulhat emelkedésnek az árindex, részben a fogyasztás növekedése, részben a tavaly õszi rezsicsökkentés hatásának eltûnése miatt. Az infláció 2015 második felétõl alakulhat az inflációs céllal összhangban - mondta.

Kitért arra is, hogy a devizahiteleseket megsegítõ törvények hatására vonatkozó becslésüket pontosították: ma már úgy látják, hogy az legalább 700 milliárd forintos veszteséget okoz majd a bankoknak, míg korábban 600 milliárdos alsó határt számoltak, a felsõ határt viszont továbbra is valamivel kevesebb mint 900 milliárd forintra becsülik a jegybanki szakemberek.

Arra a kérdésre, hogy a devizahitelek forintosítását a jegybanki tartalékokból mennyivel tudná segíteni az MNB, az alelnök nem adott határozott választ, mert az szerinte nagyon sok mindentõl függ, de azzal az elemzõi véleménnyel egyetértett, hogy ha egyszeri átváltásról lenne szó, és az a lakásfedezettel rendelkezõ devizahiteleket érintené, akkor 12 milliárd eurót igényelne.

A jelenlegi tartalékszint magasnak tekinthetõ, ezért az MNB az átváltást tudja segíteni, jelenleg azonban úgy látom, hogy az összes érintett hitel forintosítását nem képes az MNB megoldani - fogalmazott Balog Ádám..

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!