2024. június 26. Szerda, János, Pál.
 
10+1 fontos kérdés és válasz a devizahiteles csomagrólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-13 15:42:01
Címkék: Bihari hírek
Kiderül, hogy kiknek jár vissza pénz, kiket zár ki a törvény elévülés miatt, és az is, hogy kik azok a végtörlesztõk akik visszatérítésre számíthatnak.

Íme a legfontosabb tudnivalók az új szabályozásról.

Hova forduljak, hogy minél elõbb megkapjam a pénzt?

Sokan már most számítanak a plusz bevételre, de ezzel két ok miatt is jobb, ha várnak:

Egyrészt a teljes szabályozás várhatóan õsszel születik meg, és ekkor indulhat meg az ügyfelek részére a kártérítés.

A másik ok, hogy a még élõ szerzõdések esetén nem készpénzt kapnak az ügyfelek, hanem a tõketartozásuk csökken, vagyis a havi fizetendõ lesz kevesebb.

Miért csak az kaphatja vissza a pénzt, akinek lezárt hitele van? Akinek még él a hitele attól ugyanúgy elvették a pénzt!

A még élõ szerzõdéssel rendelkezõk is visszakapják a pénzt, csupán más formában. Az õ esetükben ugyanis a tõketartozást csökkentik, amivel egyébként hosszú távon jobban járnak, mintha készpénzben kapták volna meg az összeget. Az õ terheik a törlesztõrészleteket csökkentik, ami a havi kiadások terén segítség a családoknak.

A végtörlesztõknek is jár a pénz?

A végtörlesztést két kategóriára kell bontani:

Az állam által felkínált kedvezményes végtörlesztésben résztvevõk nem kapnak vissza pénzt. A nem kedvezményes végtörlesztéssel élõknek - akik saját forrásból vagy másik hitel felvételével váltották ki a hitelüket - jár a visszatérítés.

A kisvállalkozóknak is jár a visszatérítés?

Ugyan a javaslatban még nem szerepel, de a kormány utalt arra, hogy késõbbiekben a kisvállalkozásoknak is segíthetnek devizahiteleik rendezésében. Ennek a részletei azonban még egyáltalán nem ismertek. Nem biztos, hogy ebben az ügyben megoldás fog születni, mivel a Növekedési Hitelprogram elsõ pillére ezen devizaadósok megsegítésére született meg.

Milyen esetben évül el a követelésem?

Az elévülést a törvény hatályba lépésétõl kell számolni, ettõl az idõponttól visszaszámolva öt év a határ. Aki tehát az elmúlt öt évben zárta le a hitelszerzõdését, annak a teljes futamidõre jár a visszatérítés. Lényeges, hogy a még élõ szerzõdéseknél szintén az egész futamidõre jár a pénz.

Milyen típusú hitelek után jár vissza pénz?

A pénteken megszavazott törvény szerint nem csak devizahitelek esetében jár vissza pénz, hanem az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenségét is vizsgálják a bíróságok, és ezek esetében is járhat vissza pénz, ha tisztességtelen volt a szerzõdésmódosítás. Ezek a konstrukciók esetén járhat vissza pénz deviza és forint alap esetén is:
Lakáshitel
Autóhitel
Autólízing
Személyi kölcsön
Egyéb hitelek és kölcsönök

Hogyan számoljam ki a visszajáró pénzt?

A visszajáró összeget elég bonyolult algoritmus alapján számolják majd ki a bankok. A folyósítási árfolyamrés kiszámításáról viszont korábban már írtunk, ez valamivel egyszerûbb, igaz csak az egyik jogcím, ami alapján pénz jár vissza. Az összeg kamatos kamatának kiszámítása igen bonyolult, ezért ezt nem számítottuk ki, viszont egy késõbbi cikkünkben errõl is olvashatsz.

Mi biztosítja, hogy nem vernek át a számításnál a bankok?

Ugyan a bankok végzik a számításokat, azonban minden adatot kötelesek lesznek elküldeni a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ahol ellenõrzik a azok helyességét. Azt még nem lehet tudni, hogy minden egyes számítást ellenõriznek, vagy csupán szúrópróba szerû lesz az ellenõrzés.

Mi a helyzet, ha végrehajtás alatt van a fedezet vagy a hitel behajtókhoz került át?

Ezekrõl az esetekrõl a most megszavazott törvény nem rendelkezik, ezért a hitelszerzõdés lezárásának idõpontja a mérvadó, tehát, ha öt éven belül került a végrehajtóhoz a tartozás, akkor lehet számítani az összegre. Fontos, hogy a speciális esetekre a késõbbi törvényekben várhatóan kitérnek, szabályozás fog születni róluk.

Az árfolyamgátasakra vonatkozni fog a visszatérítés?

Az árfolyamgát konstrukcióra külön nem tér ki a friss törvény, ezért a mostani állás szerint jár visszatérítés, viszont találkozhattunk olyan kormánykommunikációval, ami alapján arra következtethetünk, hogy egy késõbbi törvény szabályozni fogja azt, hogy az árfolyamgáttal élõknek jár-e visszatérítés, és ha jár, akkor az árfolyamgát kezdetéig, vagy az egész tartamra megilleti õket a visszatérítés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!