2024. június 26. Szerda, János, Pál.
 
Megújítják a Fertõ tó nádrendszerének vízellátásátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-13 13:38:33
Mintegy egymilliárd forintból újítják meg a Fertõ tó magyar oldalán a nádrendszer vízellátását, a vízpótló csatornarendszer kotrása következtében az élõvilág állapotának javulását várják - hangzott el a munkálatok kezdetét jelzõ sajtótájékoztatón csütörtökön.

Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakértõje elmondta, hogy ekkora mértékû fejlesztés a nádrendszerben még nem volt, ám a magyar oldali mintegy 300 kilométer hosszú csatornarendszernek mindössze 76 kilométer hosszú szakaszán tudják csökkenteni az iszap mennyiségét a támogatási összegbõl. Hozzátette: a rekonstrukció következtében mindenesetre a fennmaradó 224 kilométernyi csatorna vízellátása is javul.

A 2015 októberéig tartó idõszakban nagy teljesítményû gépekkel szivattyúzzák ki a 4-6 méter széles fõ- és mellékcsatornákból az úgynevezett lágy iszapot, és kiszélesítenek egyes csatornákat.

Pellinger Attila, a Fertõ-Hanság Nemzeti Park igazgatóságának ökológiai osztályvezetõje kiemelte: amennyiben a fejlesztést nem tudták volna elkezdeni, egy-két éven belül megközelíthetetlenné váltak volna a nádas egyes területei. A hazai oldalon jelenleg sem lehet kenuval vagy csónakkal eljutni a tó egyik részébõl a másikba anélkül, hogy ne kelljen átmenni az osztrák oldalra.

A Fertõ tó 2001 óta a világörökség része. 75 négyzetkilométeres magyarországi részén 1872 óta folyamatosan növekszik a nádas terület, ma már eléri a 63 négyzetkilométert. A jelenlegi csatornahálózatot az 1960-as években kezdték kiépíteni. A belsõ területek a nád növekedése és az áramlás lanyhulása miatt 2006 óta algásodnak, ami árt a terület növény- és állatvilágának.

A munkálatokat száz százalékban az Európai Unió finanszírozza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!