2024. június 18. Kedd, Arnold, Levente.
 
ÁNTSZ: érkezik az év elsõ hõséghullámaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-09 16:05:08
Érkezik az év elsõ hõséghulláma, amely megterheli a szervezetet – erre hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A hõségriasztás szintjét várhatóan nem éri el a napi középhõmérséklet értéke, ugyanakkor az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint a következõ napokban a nappali csúcshõmérséklet akár a 32-35 Celsius-fokot is elérheti.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet több évre visszamenõ vizsgálatai azt mutatják, hogy az elsõ nyári hõséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet. Bizonyítottan nõ a koraszülés kockázata is, ezért a várandósok számára különösen fontos, hogy védekezzenek a forróság ellen.

Mint kifejtették: a szervezet hõszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erõnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. Az ÁNTSZ közleménye szerint a kockázatok csökkentéséért egyszerû óvintézkedésekkel is sokat lehet tenni. Ajánlják többi között a többszöri zuhanyzást langyos vagy hideg vízzel, víz, tea, illetve szénsavmentes üdítõ fogyasztását, de – mint írták – jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és érdemes leveseket is fogyasztani. Nem ajánlott viszont a kávé, az alkohol, a cukros, szénsavas üdítõ. Azt is javasolják, hogy aki teheti, a déli órákat töltse zárt helyen vagy sötétített helyiségben. Kiemelték továbbá, hogy a szabadban a csecsemõk, kisgyermekek árnyékban legyenek, és sose hagyjanak gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellõzés nélküli parkoló autóban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra is figyelmeztet, hogy vasárnap az UV-sugárzás minimuma is erõs lehet, a maximuma pedig akár a nagyon erõs szintet is elérheti. Ekkor akár 15 perc alatt le lehet égni a napon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!