2024. június 26. Szerda, János, Pál.
 
Kevesen tudják: ezt mind megtehetik a közterület-felügyelõkForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-11 13:47:58
Kevéssé tájékozottak az emberek a közterület-felügyelõk jogairól, ezért nem akarják megmutatni nekik menetjegyüket, bérletüket a buszokon, villamosokon - hangzott el az M1 Ma reggel címû adásában azzal az internetre feltett videóval kapcsolatban, amelyen három közterület-felügyelõ tart vissza egy utast egy buszmegállóban, miután az illetõ korábban nekitámadt az ellenõröknek.

A közterület-felügyelõ hivatalos személy, igazoltathat, adatokat kezelhet, különbözõ kényszerintézkedéseket hajthat végre, ezen belül például ruházatot, gépjármûvet vizsgálhat át, gépjármûvet megállíthat, feltartóztathat, intézkedését pedig be kell fejeznie, tehát akár kényszerítõeszköz alkalmazásával is megteheti ezt – sorolta Miklós István, a fõvárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság szolgálati igazgatóhelyettese.

Jelen pillanatban „a testi kényszer áll rendelkezésre”, és bár akár bilincset, tonfát vagy könnygázspray-t is használhatnak a közterület-felügyelõk, csakis védelemre. Az intézkedés után a közterület-felügyelõknek feljegyzést kell írniuk, hogy az esetet kivizsgálhassák. Ha a felügyelõ ellen panasz érkezik, a rendõrség vizsgálódik közigazgatási eljárásban – részletezte.

Miklós István ismertetése szerint eddig 8,5 millió bkv-s ellenõrzésben vettek részt közterület-felügyelõk, ezek közül csak 509 esetben kellett valamilyen kényszert alkalmazni. Összesen 38 személy élt panasszal, de a rendõrség egyetlen alkalommal sem állapított meg jogszerûtlenséget – hívta fel a figyelmet.

Az igazgató-helyettes kitért rá: a Budapest számos pontján és az aluljárókban elhelyezett kamerák segítségével könnyen ellenõrizhetõk a közterület-felügyelõk, így még egy kisebb hatáskörtúllépést sem lehet megúszni.

A rendészeti igazgatóságon azt kérik, ha valaki jogszerûtlen eljárást tapasztal, jelezze, az ügyet minden esetben kivizsgálják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!