2024. június 18. Kedd, Arnold, Levente.
 
Magyarul tanuló külföldi hallgatók a múzeumbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-21 14:23:26
A Debreceni Nyári Egyetem téli kurzusán magyar nyelvet tanuló hallgatók látogattak el január 18-án, szombaton, a Hajdúsági Múzeumba.

A 12 amerikai, finn, francia, holland, koreai, német és olasz diák a nyelv tanulása mellett ismerkedtek a város történelmével, néprajzával is. A Középkori hétköznapok címû kiállításban Dr. Bálint Marianna régész kalauzolta a vendégeket. Majd a hajdúk történelmét, a településre jellemzõ földmûvelés, állattartás és az iparosok munkáját, valamint az emberi élet sorsfordulóihoz kötõdõ szokásokat Korompainé Mocsnik Marianna múzeumpedagógus ismertette a kiállítási tárgyak segítségével.

- Vendégeink örömmel próbálták fel a jellegzetes alföldi szûrt, kisbundát, subát, a ’48-as egyenruhát és saját kezûleg készítettek a lemorzsolt kukoricaszemekbõl egyszerû népi játékot. Akinek kedve volt, még az ünnepi levesbe való csigatészta pergetését is kipróbálhatta. A kézmûves bemutatókban és a hallgatók szíves vendéglátásában a múzeum önkéntesei és a „Kulturális értékeinkért” Baráti Kör tagjai segítettek.

A város megismerése a Hajdúház, a fõtér, a köztéri szobrok és Szekeres Antal kovácsmûhelyének bejárásával folytatódott. Ezzel a sokszínû programmal a szomorkás idõjárás ellenére sikerült szép napot ajándékoznunk a hazánk megismerésére és nyelvünk elsajátítására vágyó külföldi vendégeknek – tájékoztatott Korompainé Mocsnik Marianna múzeumpadagógus.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!